Vi har fotat Gotland!

Dimman var ibland var den så tjock att man inte kunde se mer än 20 meter framför sig, vi slapp i alla fall mer än några enstaka regnstänk. Dimman gav något positivt med sig i alla fall, en del unika bilder blev det!

Urtråkigt på färjan till Gotland

Sista helgen i oktober åkte Foto3 till Gotland för att fota. Vi tog färjan från Nynäshamn och snart skulle vår orutin på Gotlandsfärjan visa sig…
Vi åkte dit utan någon som helst underhållning eller något att ta med oss att äta. Det roligaste som fanns att göra var att sova och ströva omkring. Mat finns på båten, men den är både dyr och ganska meningslös.

Ladda därför redan innan du åker med mat, vin eller öl och snacks. Se även till att ta med någon form av underhållning. Bärbar dator med oseriösa filmer eller tv-serier är guld värt. På vägen tillbaka är det väldigt bra att ha möjlighet till att kolla igenom och börja kopiera upp bilder man tagit under resans gång.

Visby
En väldigt tråkig stad att fota i på dagtid under hösten. Dessutom är det någon galning som har lagt upp högar med stenar runt hela staden. Det ser inte riktigt klokt ut. Fota därför gärna på natten. Har du turen att få lite fukt eller vatten på marken så kan du få ganska sköna effekter.

Boende
Vi hamnade nästan av en slump i ett lägenhetshotell. Vi sökte vid flera tillfällen bland hotellerbjudandena i Visby. Men vi tyckte det var lite väl dyrt för tre personer. Sen hittade Fredrik helt plötsligt ett lägenhetshotell via booking.com. Lägenhetshotellet rekommenderar vi varmt och heter ”Visby Börs” hotell.

Ta med bilen eller hyr på plats
Åk inte till Gotland utan bil. Gotland har oväntat bra vägar och det går fort att ta sig från ett ställe till ett annat. Det är däremot inte roligt att ta sig runt på den stora ön utan bil. Om du åker dit utan bil se då till att hyra en bil. Det finns flera ställen att hyra bil på i Visby.

Räkna inte med bra väder
Passa på att fotografera när du har bra väder! Det underlättar om du vill ta bra bilder. Första dagen på Gotland hade vi utmärkt väder, Men vi tänkte perfekt då kommer det vara sol hela vistelsen. Så vi var lite sega med starten och tog lång tid på oss med frukost och annat. Vi kom därför inte iväg förrän vid halv 12-tiden, vilket vi i efterhand ångrade. De kommande dagarna hade vi helt grå himmel med varierande tjock dimma. Ibland var den så tjock att man inte kunde se mer än 20 meter framför sig. Men vi slapp i alla fall mer än några enstaka regnstänk. Dimman gav något positivt med sig i alla fall, en del unika bilder blev det!

Kläder
Vädret på Gotland är väldigt blandat. Så ta med ordentliga kläder. Viktigast är nog tunna handskar som du kan fota med och bra skor. Det är väldigt långgrunt längs med Gotlands kuster. Du kan därför komma att vilja eller av misstag kliva ut i vattnet ibland när du ska fota.

Ta med matsäck
Något att äta behöver man alltid under en heldags foto. Restaurangerna ute på ön är under hösten få och mestadels av usel kvalité. Stanna därför till på en mataffär innan ni drar iväg och handla gärna en engångsgrill, lite korv eller liknande och något att dricka. Vatten och folkbärs kommer alltid till användning.

Inne i Visby finns dock mycket bra restauranger, vi åt en suverän middag på Bolaget och en lysande lunch på Bakfickan.

Betyg av platsens fotovärde:

 

Fotograferat av: Jac Hedberg, Fredrik Sand och Adrian Leopoldson.

Om Foto3