Islandsresan

På Island har man ju hört att det ska finnas en del att fota. Vi kan bara instämma och återkommer gärna fler gånger.

Island – ett land fullt av bärplockare och gamla vulkaner

Vad ska man fotografera
Det finns ett flertal fina ställen att fotografera på Island. Ett tips är att ha ett huvudmål för dagen till exempel: Strokkur (stor gejser), Blå lagunen (Blue Lagoon) eller Gullfoss och Selfoss (stort vattenfall). På vägen till huvudmålet stannar man på några av de kringlor (sevärdheter) som finns skyltade längs med vägarna. Ni behöver inte stanna vid alla, då kommer ni nästan aldrig fram.

Det kan även vara kul att stanna och fota hästar, får eller övergivna små stugor. Stannar man på platser som inte är skyltade är det förstås större chans att få med sig bilder hem som inte så många har fotat tidigare.

Transportmedel
Åk inte ut med turistbussarna. Hyr istället en bil, gärna en jeep eller statsjeep, annars finns det risk att ni fastnar eller förstör bilen om ni åker utanför huvudvägarna. Det är ungefär samma pris som i Sverige, men absolut värt det! Längs med vägarna hittar man massor av ställen som är roliga att fotografera.

Klädsel
Ta med ordentliga skor, gärna vattentäta. För om du ska fotografera vattenfall, klippor, små stugor, hästar, får och liknande kommer du bli blöt om fötterna. Mössa, tunna handskar och kläder som klarar vind och måttligt regn är väldigt bra att ha med sig även på sommaren. Tunna handskar eller arbetshandskar där man kan välja att ha fria fingrar. Det finns på Jula.

Mat
Det finns en hel del små vägkrogar längs med de större vägarna och vid vissa av turistplatserna. Men räkna inte med hög kvalitet på maten. Ät inte hamburgarna med ägg, de smakar inte bra. Ett plus är att vi hittade Coca-Cola på burk i 50 cl format!

Ett tips är att alltid ta med matsäck. Vi handlade varje morgon på Bonus 🙂 Det är Islands största matvarubutikskedja. Det kan nog beskrivas som Islands version av Lidl.

Party/Kvällsliv
Något vi inte förväntade oss var att Rejkjavik var ett hejdundrandes partyställe. Natten och morgonen mellan lördag och söndag verkar hela Island vara i Rekjavik för att festa.
Ska du till Island så se till att du inte har något viktigt inbokat på söndagen…

Varning om du snusar!
Det är inte tillåtet att ta in snus i landet. Vi fastnade i tullen och fick betala böter. Så ta inte med snuset i handbagaget utan göm undan det på lite olika ställen i packningen.

Betyg av platsens fotovärde (svårt att betygsätta ett helt land, men vi ger full pott).

Fotograferat av: Fredrik Sand, Jac Hedberg & Adrian Leopoldson

Om Foto3