Säters mentalsjukhus

Hösten 2008 Reste Adrian till Säter för att fotografera det övergivna mentalsjukhuset. Han lyckades efter mycket besvär ta sig över den höga muren...

Den mentalsjuke fotografen på Säter

Hösten 2008 Reste Adrian Leopoldson till Säter för att fotografera det övergivna mentalsjukhuset.
Han lyckades efter mycket besvär ta sig över den höga muren, under flera timmar fotade han.

När det började mörkna runt 7-tiden på kvällen kände han sig klar för att åka hem. Han gick ut på bakgården tog sin stege och ställde försiktigt upp den mot muren. Till sin förskräckelse märkte Adrian att stegen var alldeles för kort, den var knappt hälften så hög som den hade behövt vara.

Sedan 24 september 2008 är Adrian fast på mentalsjukhuset. Han lever på vatten som han samlar i gamla plastpåsar, äter ekorrar, råttor, skalbaggar och annat han lyckas fånga. Redan första veckan började han tala med sig själv och efter 2 månader började han låtsas att han talade med andra människor.

När vi träffade honom var han helt förstörd psykiskt. Adrian trodde på allvar att han var tvångsinspärrad tillsammans med 20 andra personer. Han berättade lyriskt om när han för 4 månader sen medverka i ett rymningsförsök där de hade startat en brand på personalvåningen. Nästan hela huset brann ned och tre personer skadades svårt.

Betyg av platsens fotovärde

Fotograferat av: Fredrik Sand & Adrian Leopoldson

Om Foto3