Ställbergsgruvan

Vi har besökt Ställbergsgruvan, en järnmalmsgruva som var i drift från 1867 till 1977.

Ställbergsgruvan

Kort fakta om byggnaden
Gruvlaven som byggdes 1920-22 är en av de första som byggdes i betong, var ursprungligen vit, men kamouflagemålades under andra världskriget. Då kapades också det toppiga taket för att ge plats åt luftvärnskanoner. Efter kriget fick laven tillbaka sin vita färg igen. Vid 1960-talets slut stod samhället på sin topp. Knappt tio år senare var det dock slut, gruvan lades ned 1977.

Recension
Foto3 besökte anläggningen som en liten bonus efter en heldag i Grängesberg. Vi fick lite tid över och chansade att vi skulle hinna ta ett par bilder innan solens nedgång. Efter cirka 45 minuters bildfärd från Grängesberg möttes vi av ett par vägbommar, vi parkerade bilen och fick gå cirka 15 minuter.

Gruvlaven verkade göra sig extra vacker på vintern då snön ligger som ett fint täcke runt byggnaden. Det var inga problem att komma in i byggnaden som verkligen hade en hel del vackra former (knappast att man skulle bygga en sådan byggnad idag). Vi ger detta fotoställe ett högt betyg, men om man har långt att åka så passa även på att besöka någon annan sevärdighet på vägen. Ta det även försiktigt, olycksrisken är hög.

Betyg av platsens fotovärde

Fotograferat av: Fredrik Sand & Jac Hedberg

Om Foto3