Milostaben i Strängnäs

I fyra år har Milostaben i Strängnäs stått tom och övergiven. När Mellersta militärdistriktet lades ner år 2007 försvann all personal från byggnaden och sedan dess har huset varit övergivet.

Milostaben i Strängnäs – död snö

Kort fakta
I fyra år har Milostaben i Strängnäs stått tom och övergiven. När Mellersta militärdistriktet lades ner år 2007 försvann all personal från byggnaden och sedan dess har huset varit övergivet.

Recension
Milostaben ligger i utkanten av centrum och är en ganska medelmåttlig plats för Urban Exploration och speciellt fotografering. Till stor del för att många redan varit här tidigare, väldigt mycket är förstört och väggarna är nedklottrade med tråkiga ”tags” istället för intressant graffiti, – som man ofta finner på andra övergivna platser så här nära bebyggelse. Men det positiva är att det gör platsen lättare att hitta och det är nära till ställen att äta på.

Resan
Vi besökte Milostaben våren 2011. Det var en varm dag, men samtidigt oväntat kallt. Milostaben låg tyst bortsett från några fåglar nere vid bryggan och en och annan bil som susade förbi på vägen en bit bort. Med enkelhet tog vi oss in på området likaså byggnaden. Vi sköt av några bilder utanför innan vi klev in i det stora övergivna huset.

Väl inne slogs vi av allt glas som var spritt över golven, de många trasiga glasrutorna och alla snirklande trapporna. Det syntes tydligt att många varit här före oss, förstörelsen var påtaglig. Det fanns nästan inte en vägg som inte var klottrad eller en ruta som var hel. Även om byggnaden till större delen bestod av tomma rum lyckades vi hitta en hel del skräp, glas, klotter och annat intressant att fotografera.

Vi tog oss vidare genom regementet via trapporna till matsalen och köket. Matsalen var en medelstor sal med fin utsikt men inte så spännande förövrigt. Men köket visade sig ha den mest bisarra uppsättningen av maträtter.

Med hjälp av trapporna tog vi oss längre ner i huset. Sen vidare genom de mörka gångarna ner källaren. Där fanns något vi aldrig trodde vi skulle finna. Följ vår fotohistoria för att få reda på vad vi fann i mörkret.

När vi kom ut igen ur mörkret hade det plötsligt blivit kallt och mörkt. Snö låg på marken och månen hade stigit högt på himlen. Allt var tyst, även vi 3 fotografer. Endast tomten var vaken…

Betyg av platsens fotovärde

Fotograferat av: Fredrik Sand, Adrian Leopoldson & Jac Hedberg

Om Foto3