Strå kalkbruk

Strå Kalkbruk tillverkade bränd kalk för både industri-, byggnads och jordbruksändamål. Företaget bildades 1906 i Sala där också det första kalkbruket byggdes.

Strå kalkbruk i Sala – 18% grått

Kort fakta
Strå Kalkbruk tillverkade bränd kalk för både industri-, byggnads och jordbruksändamål. Företaget bildades 1906 i Sala där också det första kalkbruket byggdes. Verksamheten kom senare att omfattade även kalkbruk i Hedemora, Dylta bruk, Åsestugan, Lenbergsvik med flera.

Recension

Resan började med att vi saknade musik i bilen. Det löste sig som tur var efter ett febrilt letande efter en kabel att sätta mellan iPhonen och bilstereon. Bilresan var räddad.

Morgonen bjöd på dis och dimma som lockade till mystiska landskapsbilder, men vi hade siktet inställt – Strå Kalkbruk i Sala. Allteftersom vi närmade oss lättade dimman och insåg vi att det skulle bli en grå dag utan någon form av mystik.

Väl framme i Sala hittade vi kalkbruket utan problem, det ligger ju mitt i stan, och vi parkerade och packade upp kamerorna. Resan höll på att ta slut redan här. Mattskivan i Fredriks kamera hade lossnat, men som tur var kunde han pilla dit den igen och vi kunde sätta igång.

Bruket var välbesökt av traktens alla spraymålare och det var inga problem att komma in. Inne i fabriken var det tomt sånär som på det fasta maskineriet.

Denna gång har vi valt att göra bilderna lite mer galna än tidigare eftersom allt var grått – kalkbruket, himlen, marken, ja allt var som ett perfekt gråkort – 18% grått.

Betyg av platsens fotovärde

Fotograferat av: Fredrik Sand & Jac Hedberg

Om Foto3